Brykiet czy drewno? Porównanie opału do kominka, pieca i grilla

Opał do kominka, pieca lub grilla jest bardzo istotny z punktu widzenia zarówno efektywności cieplnej domu, jak i możliwości przygotowywania potraw na świeżym powietrzu. Do materiałów najczęściej stosowanych należy tradycyjne drewno, a także coraz popularniejszy brykiet ekologiczny. Oba rozwiązania mają sporo zalet, jednak ich użycie wiąże się też z pewnymi ograniczeniami. Ich efektywność zależy od różnych własności fizykochemicznych, docelowego przeznaczenia czy też warunków spalania.
- Wartość opałowa i parametry spalania
- Możliwości użycia w kominkach
- Zastosowanie w kotłach i piecach
- Możliwości grillowania i przyrządzania potraw
- Kwestie logistyczne i przechowywanie opału
Wartość opałowa i parametry spalania
Wartość opałowa i parametry spalania należą do kluczowych kryteriów porównawczych w zestawieniu tych materiałów. Brykiet drzewny charakteryzuje się przede wszystkim wysoką gęstością i niską zawartością wilgoci, a przy tym posiada jednolitą strukturę. W rezultacie jego kaloryczność jest większa, niż drewna. Obecnie dużą popularnością cieszy się brykiet RUF, który cechuje się długim czasem spalania oraz stabilną emisją ciepła. Właściwości te wynikają z zaawansowanego procesu prasowania pod wysokim ciśnieniem. W przypadku drewna, istotny wpływ na parametry ma sposób jego przygotowywania. Z reguły lepszymi właściwościami spalania cechuje się drewno suszone. Szczapy surowe i zawilgocone mogą bowiem generować nadmierną ilość dymu, a także powodować osadzanie się sadzy. Suszone drewno kominkowe zapewnia lepszą wydajność cieplną, przy czym wymaga odpowiednich warunków składowania z zachowaniem niskiej wilgotności.
Możliwości użycia w kominkach
Kominki wymagają paliwa bardzo efektywnego w spalaniu i zarazem budującego przytulny klimat w pomieszczeniach, szczególnie modele z otwartym paleniskiem. Pod tym względem bardzo dobrze wypada drewno, które generuje dynamiczny płomień oraz emituje specyficzne trzaski. Brykiet jest natomiast optymalną alternatywą dla użytkowników, którym zależy przede wszystkim na stabilnym źródle ciepła oraz minimalnej ilości popiołu. Materiał ten cechuje się zwartą budową i ogranicza ilość powstałych opadów, dzięki czemu przyczynia się do rzadszego czyszczenia paleniska. Proces jego spalania jest przewidywalny, co ma znaczenie dla właścicieli kominków z zamkniętym obiegiem powietrza. Warto wspomnieć, że na szybkie i bezproblemowe rozpalenie drewna lub brykietu pozwala odpowiednia podpałka biała. Jej zastosowanie znacząco zmniejsza ryzyko nadmiernego zadymienia wnętrz.
Zastosowanie w kotłach i piecach
W przypadku ogrzewania budynków za pośrednictwem pieców kaflowych czy nowoczesnych kotłów na paliwa stałe, rozwiązaniem częściej polecanym jest wysokowydajny brykiet. Z uwagi na niską zawartość wilgoci i znormalizowaną formułę, rozwiązanie to znacząco optymalizuje proces spalania i redukuje zużycie zasobów przy zapewnieniu wysokiej emisji cieplnej. Drewno jest pod względem wydajności mniej przewidywalne, co wynika z różnic w gatunkach, gęstościach czy strukturach. Brykiet zapewnia też lepszą kontrolę nad emisją CO2 w piecach o znacznej kubaturze, przez co pomaga spełnić obecne wymogi niskoemisyjne. Warto pamiętać, że dobrym sposobem na bezpieczną inicjację spalania bez wydzielania szkodliwych substancji jest nowoczesna podpałka w kostkach . Jej zastosowanie sprawdza się szczególnie w zamkniętych systemach grzewczych.
Możliwości grillowania i przyrządzania potraw
Wybór między brykietem a drewnem często zależy nie tylko od efektywności cieplnej i innych parametrów, ale też możliwości przyrządzania potraw. Opał wpływa bowiem znacząco na aromat potraw, a także sam komfort praktyk kulinarnych. Brykiet drzewny pozwala utrzymywać żar dłużej, co ma znaczenie przy grillach bez pokrywy oraz przygotowywaniu mięs potrzebujących dłuższej obróbki termicznej. Z uwagi na równomierne spalanie, opał trzeba dokładać rzadziej i cały proces jest bardziej komfortowy. Drewno z kolei może nadawać potrawom specyficzne nuty zapachowe, których nie da się osiągnąć za pomocą paliwa przetworzonego. Warto jednak pamiętać, że jego spalanie pod tym kątem wymaga pewnego doświadczenia. Dobór nieodpowiedniego gatunku czy poziomu wilgotności często prowadzi do zadymienia potraw, co obniża ich walory smakowe. W rozpalaniu grilla istotne znaczenie ma też odpowiednia podpałka, która powinna umożliwiać szybką i równomierną pracę bez ryzyka przenikania zapachów do żywności.
Kwestie logistyczne i przechowywanie opału
W zestawieniu brykietu z drewnem warto też wziąć pod uwagę pewne kwestie logistyczne. Pierwszy materiał ma zwartą formę i jednolite wymiary, a przy tym umożliwia przechowywanie go w dużej ilości na ograniczonej przestrzeni. Brykiet jest też mniej podatny na zmiany wilgotności, dzięki czemu dłużej utrzymuje parametry spalania. Drewno z kolei jest najczęściej sprzedawane w postaci szczap, które wymagają odpowiedniego miejsca na składowanie oraz efektywnej wentylacji. Problematyczna okazuje się też konieczność przygotowania go do sezonu grzewczego, ze względu na konieczność łupania, suszenia czy układania. Drewno wymaga tym samym nie tylko znacznych nakładów czasowych, ale też odpowiedniego zaplecza technicznego. Brykiet jest pod tym względem bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ nie potrzebuje żadnego dodatkowego przygotowania.
Polecane
