Jakie podpałki do grilla wybrać? Doradzamy!
Wspólne grillowanie to doskonała okazja, by spotkać się z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Jednak zanim położysz na ruszt swoje ulubione dania, musisz wcześniej rozpalić ogień. Z naszym poradnikiem stanie się to naprawdę proste! Poznaj zalety grillowania na drewnie, węglu drzewnym oraz brykiecie i sprawdź, jak wybrać odpowiednią podpałkę, pozwalającą szybko uzyskać żar, który zapewni idealne warunki do przyrządzania pysznych potraw z grilla.
Spis treści
- Czas na grilla! Czym w nim rozpalić?
- Grillowanie na węglu – zalety i wady
- Grillowanie na brykiecie – zalety i wady
- Grillowanie na drewnie – zalety i wady
- Czy warto użyć podpałki? Jaką podpałkę wybrać?
- Wpadnij na Epicentra.pl po materiały opałowe
Czas na grilla! Czym w nim rozpalić?
Ciepłe dni i długie wieczory zdecydowanie sprzyjają kultywowaniu pasji, jaką dla milionów Polaków stało się grillowanie. I chociaż rynek oferuje coraz szerszą paletę elektrycznych i gazowych sprzętów do pieczenia, tradycyjna metoda nadal ma ogromną rzeszę fanów. Jeśli Ty też nie wyobrażasz sobie grilla bez charakterystycznego żaru oraz rozpoznawalnego z daleka zapachu dymu, z pewnością zastanawiasz się, jak wybrać idealne paliwo. Do wyboru masz trzy najpopularniejsze opcje: drewno na opał, węgiel drzewny oraz brykiet. Czas poznać zalety oraz wady użycia każdego z nich!
Grillowanie na węglu – zalety i wady
Grillowanie z użyciem węgla drzewnego to najbardziej tradycyjny sposób przygotowywania dań z grilla. Jego największą zaletą jest intensywny smak, nadawany potrawom przez dym pochodzący ze starannie wypalonych kawałków drewna, które po uwolnieniu związków lotnych, spalają się niemal bez widocznego płomienia. Zaletami węgla drzewnego są też bardzo niska emisja zanieczyszczeń oraz kilkukrotnie wyższa wydajność energetyczna w porównaniu z drewnem na opał, dzięki czemu nie trzeba tak często dosypywać paliwa do grilla.
Pewną wadą takiego grillowania może być stosunkowo długi czas potrzebny do rozpalenia węgla i uzyskania odpowiedniej temperatury. W przypadku grillowania na węglu warto używać żelowych podpałek, które łatwo się zapalają i utrzymują płomień przez dłuższy czas.
Grillowanie na brykiecie – zalety i wady
Dostępny w sklepach brykiet to gotowy do użycia opał, przypominający nieco węgiel drzewny. Różni się jednak od niego składem, ponieważ może być produkowany m.in. z trocin, drewna, miału, torfu, a nawet ze słomy. Sprasowane pod wysokim ciśnieniem bryłki o jednakowym kształcie oraz wielkości umożliwiają uzyskanie równomiernego żaru i jednakowej temperatury w obrębie całego grilla, co nie jest możliwe w przypadku kawałków węgla drzewnego o różnych rozmiarach. Wysokiej jakości brykiety mogą utrzymywać jednakową temperaturę nawet przez kilka godzin, co czyni je niezwykle wydajnym paliwem do grillowania.
Do wad tego paliwa można zaliczyć takie czynniki jak:
-
duża ilość powstającego popiołu,
-
trudniejsze niż w przypadku węgla drzewnego rozpalanie,
-
obecność chemicznych dodatków w produktach niskiej jakości.
Grillowanie na drewnie – zalety i wady
Trzecia opcja to oczywiście wykorzystanie najbardziej naturalnego opału, jakim jest drewno (koniecznie liściaste), nadające potrawom unikalny smak i aromat. Ta forma grillowania wymaga jednak większego zaangażowania, ze względu na długi czas potrzebny do rozpalenia i uzyskania odpowiedniej temperatury, jak również na konieczność częstszego dokładania opału do grilla.
Czy warto użyć podpałki? Jaką podpałkę wybrać?
W każdym z powyższych przypadków użycie odpowiedniej podpałki może znacząco przyspieszyć rozpalenie grilla i ułatwić utrzymanie odpowiedniej temperatury przez dłuższy czas. Wybór odpowiedniego rozwiązania to przede wszystkim kwestia opału, na którym zamierzasz grillować. Jakie rozpałki oferują producenci?
Od lat popularnością cieszą się parafinowe oraz żelowe podpałki w płynie, uniwersalne i łatwe w użyciu. Mają wysoką skuteczność i szybko rozpalają ogień, choć różni je konsystencja (rozpałka żelowa jest gęstsza). Produkty na bazie parafiny szybciej się wypalają, natomiast żelowe są bardziej ekologiczne.
Do szybkiego wzniecania płomieni doskonale nadają się także podpałki w formie kostek lub tabliczek, produkowane na bazie ekologicznych materiałów. Wystarczy równomiernie rozłożyć je pod drewnem, węglem lub brykietem, a następnie zapalić. Warto wybierać produkty bezwonne, których spalanie nie będzie miało negatywnego wpływu na smak potraw.
W ostatnich latach wzrasta świadomość ekologiczna, dlatego wiele osób decyduje się na podpałki eko, wykonywane z naturalnych materiałów, takich jak drewno, słoma lub wosk roślinny. Są przyjazne dla środowiska, a brak chemicznych dodatków pomaga zachować optymalny smak i zapach potraw.
Wpadnij na Epicentra.pl po materiały opałowe
Niezależnie od tego, czy preferujesz grillowanie na węglu drzewnym, brykiecie czy wybierzesz naturalne drewno na opał, zakup wysokiej jakości materiałów opałowych oraz bezpiecznej i łatwej w obsłudze rozpałki to dwa warunki udanego grillowania. Przygotuj się do sezonu – odwiedź nasz internetowy sklep Epicentra.pl, gdzie czeka na Ciebie szeroki wybór markowych rozpałek i akcesoriów do grilla.